Nieuws uit de media

Uit de media is een rubriek met nieuwtjes die aan onderwijs en kinderen zijn gerelateerd. Ze worden opgespoord uit verschillende media.

  3 februari, Museum-tips voorjaar

  Veel kinderen houden van spannende verhalen uit de geschiedenis. In de voorjaarsvakantie is het daarom wellicht leuk het Fries Museum te bezoeken voor de tentoonstelling 'Wij Vikingen'. 
  Een kinderroute brengt meisjes en jongens terug in de tijd. Hoe was het om een viking te zijn.

  In Keramiekmuseum Princessehof kunnen kinderen in de tentoonstelling 'Gezonken schatten' met een schatkaart op pad op zoek naar verborgen zeemonsters en geheimen.

  Beide musea zijn gratis toegankelijk voor kinderen tot 17 jaar.


  31 januari, Motoriek ontwikkelen

  Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun motoriek. Lopen, pakken, draaien, springen, schrijven, veters strikken - het gaat stapje voor stapje beter.
  Het kan echter zijn dat kinderen wat meer oefening nodig hebben om een vaardigheid onder de knie te krijgen. Soms is wat extra aandacht en hulp handig. Wanneer motorische vaardigheden tot problemen leiden in het onderwijs of sport dan kan het wellicht goed zijn een kinderfysiotherapeut om raad te vragen.
  Voor een consult bij een kinderfysiotherapeut heeft u geen verwijsbriefje van een huisarts nodig.


  22 januari, Kinderen de baas

  De laatste donderdag van januari hebben 23 Friese kinderen een wel heel bijzonder bijbaantje: ze zijn voor één dag directeur van bedrijven als Arriva, de Rabobank of het MCL. Niet alleen in onze provincie maar in heel Nederland ervaren zo hoe het is om aan het roer van een groot bedrijf te staan.

  Meer weten? kijk op jinc.nl/baasvanmorgen


  3 januari, Aantal 'eenoudergezinnen' groeit

  16 procent van de Nederlandse kinderen groeit op in een gezin met één ouder. Dit aantal is de laatste twintig jaar gegroeid. In 1999 woonden 11 procent van de kinderen bij een van hun ouders.
  Het gaat om 538.000 van de 3,4 miljoen kinderen tot 18 jaar. 89 procent van deze kinderen staat ingeschreven op het adres van hun moeder.
  Op Urk en in Staphorst woont slechts 4 procent van de kinderen bij een van de ouders. In steden als Amsterdam, Rotterdam Heerlen en Capella aan de IJssel woont meer dan 25 procent van de kinderen bij een van de ouders.
  Echtscheiding is een belangrijke reden dat kinderen niet meer bij beide ouders wonen. Echter het aantal baby's dat geboren wordt in een éénoudergezin neemt ook toe. Van 6 procent in 1999 tot 9 procent nu.