Nieuws uit de media

Uit de media is een rubriek met nieuwtjes die aan onderwijs en kinderen zijn gerelateerd. Ze worden opgespoord uit verschillende media.

  4 augustus, 'Onvoldoende gezien'

  De Kinderombudsman bracht 4 augustus 2020 het rapport 'Onvoldoende gezien' uit. Het rapport vraagt aandacht voor kinderen die hun eigen leven een onvoldoende geven. De Kinderombudsman stelt: 'De meeste kinderen die een onvoldoende geven aan hun leven, doen dat omdat het thuis niet fijn is of omdat ze ziek zijn en hulp nodig hebben. Maar niet alle kinderen vertellen waarom ze ontevreden zijn over hun leven. Soms lijkt zelfs alles goed te gaan.'
  Kinderen die een hun leven een onvoldoende geven zouden vaak graag fijne thuissituatie willen waarbij zij meer aandacht krijgen van hun ouders en het wat rustiger wordt.
  Ook zouden deze kinderen graag sneller goede hulp willen. Hulp waarop ze nu vaak nog lang moeten wachten.

  De Kinderombudsman doet onder meer de volgende aanbevelingen:

  • Hulpverleners en scholen moeten eerder checken bij kinderen of het wel goed met ze gaat en wat ze nodig hebben.
  • We moeten familie, buren en andere mensen om een kind heen, vragen meer tijd te maken om echt te luisteren naar wat kinderen nodig hebben.
  • Gemeenten moeten ervoor zorgen dat goede hulp snel beschikbaar is.
  • Er is extra onderzoek nodig om te weten te komen wat de kinderen waar alles goed lijkt te gaan, nodig hebben.

   

  Het rapport Onvoldoende gezien kunt u hier lezen.


  28 juli, Geboortecijfer Nederland daalt aanzienlijk

  Onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek laat zien dat in ons land het geboortecijfer nog altijd daalt. Het CBS noemt de daling zelfs 'aanzienlijk'. Werden in 2010 nog 184 duizend kinderen geboren, 8 jaar later waren dit er 15.000 minder en bedroeg het aantal nieuwgeborenen slechts 169.000.
  Daarmee daalde ook het gemiddeld kindertal per vrouw. In 2010 kreeg een vrouw gemiddeld 1,80 kinderen, in 2018 was het gedaald tot 1,59 kinderen per vrouw.
  Had de daling van het geboortecijfer in het verleden vaak te maken met een economische recessie, dat biedt dat nu geen verklaring. De economie was in deze periode namelijk sterk gegroeid.

  Twee mogelijke verklaringen zijn mogelijk 'het later verlaten van het onderwijs en de flexibilisering van de arbeidsmarkt', aldus het CBS.


  5 juni, Discriminatie en dan

  Je zou hopen van niet, maar discrimininatie is in ook onze samenleving aanwezig. Dat werd al duidelijk met de hoogoplopende discussie rond zwarte piet en uitspraken van enkele politici over vluchtelingen. Eind mei werd het onderwerp opnieuw actueel toen politieagenten in Amerika George Floyd arresteerden en zo hardhandig behandelden dat hij overleed. In Amerika en de rest van de wereld gingen mensen de straat op om tegen discriminatie en politiegeweld te demonstreren. 

  NOS Jeugdjournaal ging op bezoek bij een Rotterdamse basisschool om van de kinderen te horen of en hoe zij met discriminatie te maken krijgen. Kinderen krijgen er volop mee te maken.
  Hoe ga je hier als onderwijzer mee om? De Anne Frank Stichting organiseert trainingen voor onderwijzers om met een open houding het gesprek aan te gaan.
  In deze training leer je hoe je in een veilige open sfeer, gevoelige onderwerpen bespreekt met de klas. Hoe je leerlingen helpt bij het nadenken over hun eigen gedrag, denkbeelden en emoties. En wat je kan zeggen als een leerling iets discriminerends zegt.