Nieuws uit de media

Uit de media is een rubriek met nieuwtjes die aan onderwijs en kinderen zijn gerelateerd. Ze worden opgespoord uit verschillende media.

  15 oktober, De natuur in
  Zoek je nog een leuke activiteit voor de herfstvakantie? It Fryske Gea organiseert tal van activiteiten voor oud én jong! Ga uilenballen pluizen, help de boswachter, wandel door het bos of maak een griezelpompoen. Klinkt leuk? Klik hier voor de site, en scroll door naar 'Activiteiten voor kids'!

  12 oktober, Fryslân rookvrij
  Het project 'Rookvrije Generatie' vindt dat kinderen het recht hebben op te groeien in een rookvrije omgeving. Friese gemeenten omarmden begin oktober het project, en spraken de ambitie uit om kinderen vanaf 2022 rookvrij te laten opgroeien. De droom is dat in 2040 geen kind meer rookt in Friesland.

  Meer weten? Kijk op rookvrijegeneratie.nl of lees het artikel in de Leeuwarder Courant

  7 oktober, Ducklexie
  Misschien is het je ontgaan, maar 6 oktober was het dag van de dyslexie. De Donald Duck kwam deze dag uit met een editie speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen of spellen: de Ducklexie. Zo zijn de letters groter, het lettertype beter leesbaar en de achtergronden minder druk. 

  Meer weten? Lees verder op rtlnieuws.nl.


  24 september, Flevoland de 'jongste'

  Van alle provincies in ons land heeft Flevoland de jongste bevolking. 32% van de bevolking is hier jonger dan 25 jaar. De meest vergrijsde provincie is Limburg. Daar is een kwart van de bevolking jonger dan 25. Friesland kent 29% kinderen en jongeren.
  Eind jaren zestig was nog zo'n 45 procent van de bevolking jonger dan 25.


  In 2018:

  0 - 5 jaar: +/-18% 872.289
  5 - 10 jaar: +/-19% 929.180
  10- 15 jaar: +/-20% 980.299
  15- 20 jaar: +/-21% 1.035.405
  20 - 25 jaar: +/-22% 1.066.243

  Bron: CBS, 2018 

   


  11 september, Een uurtje meer

  Het onderwerp is niet nieuw; kinderen bewegen te weinig. Volgens de Nederlandse Sportraad, Onderwijsraad en de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving is de gymles op school onvoldoende en zouden kinderen dagelijks twee keer een half uur extra moeten bewegen.

  De aandacht voor extra beweging moet een tegenwicht vormen voor kinderen die minder motorische vaardigheden ontwikkelen omdat ze te passief zijn. Meer bewegen zou niet alleen de boten en spieren sterker maken, maar ook positief zijn voor de cognitieve onderwijsprestaties.

   


  10 september, Kinderpardon voor gewortelde vluchtelingenkinderen

  De in Armenië geboren kinderen Lili en Howick mogen in Nederland blijven. Dat werd zaterdagmiddag 8 september duidelijk. Het tweetal is echter niet uniek. Naar schatting zijn er nog 400 kinderen die naar Nederland gevlucht zijn en hier al zo lang wonen dat ze 'geworteld' zijn.
  Vraag is nu hoe hun toekomst er uit komt te zien. Is er voor hen iets veranderd naar aanleiding van de opgelaaide discussie. Inmiddels haalde de actiegroep 'DeGoedeZaak' 100.000 handtekeningen op om te voorkomen dat 'er meer drama en gesol' komt bij andere kinderen die in het verleden naar ons land gevlucht zijn.

  Premier Rutte weigert vooralsnog de discussie voor een ruimer Kinderpardon te heropenen. Ondertussen neemt de druk op het kabinet toe. De protestante kerken ondertekenen nog deze week de petitie 'Ze zijn al thuis' waarin opgeroepen wordt nu een ruimer kinderpardon te regelen. 'Als kerken staan we voor barmhartigheid en rechtvaardigheid. In het vluchtelingenbeleid zien we dat te weinig terug', zegt Karel Jungheim, specialist vluchteling bij de Protestantse Kerk.


  15 februari, Iets meer kinderen met dyslexie
  Het percentage kinderen dat dyslexie heeft is sinds 2001 licht toegenomen. Had in de periode 2001 tot 2009 gemiddeld 6 procent van de kinderen tussen 7 tot 12 jaar dyslexie, dit steeg tussen 2009 en 2016 met 2 procent. Bron van de gegevens is de Gezondheidsenquête van het CBS. In deze enquête geven ouders en verzorgers aan of hun kind dyslexie of woordblindheid heeft. Het percentage kinderen dat voor dyslexie in behandeling was, nam ook toe.
  De stijging is voor de vergeleken periodes veel forser. In de periode 2001-2007 was 27 onder behandeling of controle. Na 2009 steeg dit percentage tot gemiddeld 42 procent. Voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar steeg het aantal geregistreerde behandeltrajecten van 7 tot 32 per 1.000 kinderen. Jongens blijken vaker dyslectisch te zijn dan meisjes (9% van de jongens tegenover 6% van de meisjes).