Nieuws uit de media

Uit de media is een rubriek met nieuwtjes die aan onderwijs en kinderen zijn gerelateerd. Ze worden opgespoord uit verschillende media.

  5 augustus, Als ik later groot ben...

  Wat wil je later worden? Die vraag stelde het CBS begin deze eeuw aan een groep brugklassers. De helft van de leerlingen had al een aardig idee. Bij meisjes waren kapper, dierenarts en dioerenverzorger populair, jongesn wilden werken in de luchtvaart, bouw of IT.

  18 jaar later deed het CBS opnieuw onderzoek. Het resultaat? 1 op de 5 leerlingen vond zijn of haar droombaan. 

  Benieuwd waar de andere kinderen terecht zijn gekomen? Lees het hele onderzoek op cbs.nl


  10 juni, Symptomen van gameverslaving

  Als het aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt wordt gameverslaving een erkende stoornis. De WHO publiceert om de zoveel jaar een ‘International Classification of Diseases’. Deze lijst wordt internationaal gehanteerd als standaard voor het vaststellen van ziekten en stoornissen. Voor de nieuwe lijst, die vanaf 2022 gaat gelden, zijn criteria omschreven om te bepalen of een kind gameverslaafd is.

  De organisatie beoordeelt gamen als een stoornis c.q. een verslaving, wanneer er sprake is van de volgende problemen:
  •    Het kind heeft zó weinig controle over zijn gamegedrag, dat het gamen belangrijker wordt dan andere interesses of activiteiten;
  •    Het kind blijft doorgamen, ook al levert dat thuis, op school en in zijn verdere sociale leven problemen op;
  •    En deze situatie houdt meer dan een jaar aan.

  De WHO vindt vooral bepalend waaróm je gamet. Doe je het als toevlucht, omdat je niet lekker in je vel zit, dan is het problematisch. Staat je leven verder goed op de rails, dan kan gamen leuk zijn als onderdeel van je vrijetijdsbesteding.
  Met de bovenstaande richtlijn is het voor ouders gemakkelijker om te beoordelen of het gamen van hun kind nog steeds een hobby is, of een probleem. Door de classificatie door de WHO wordt het voor verslavingsdeskundigen mogelijk officiële behandelingen gedaan te krijgen. Tot nu toe moeten ze vaak ‘creatief boekhouden’ om de kinderen de juiste zorg te bieden.